loader

A doua Românie

Joi, 24 iunie, de Sânziene, când sărbătorim Ziua Universală a Iei, TVR Internaţional difuzează o ediție specială a emisiunii A doua Românie, dedicată celor care, oriunde s-ar afla în lume, celebrează împreună ia autentică, o importantă moștenire culturală, transmisă din generație în generație.

Emisiunea vine în completarea campaniei GENERAȚII ÎN IE, în care telespectatorii pot descoperi povești impresionante ale iilor și costumelor purtate peste mări și țări și ale simbolurilor și motivelor românești pe care le regăsim în cele mai surprizatoare locuri.

Cunoscută purtătoare de ie, Narcisa Suciu, care trăieşte de peste 10 ani în Finlanda a revenit acasă de îndată ce a avut posibilitatea, după un an şi jumătate de dor. Ne împărtăşeşte povestea propriilor ii pe care le preţuieşte şi le sărbătoreşte, purtându-le, oriunde s-ar afla. 

A cântat în duet cu Jose Carreras, cu Placido Domingo, dar și cu Sting, a studiat cu Luciano Pavarotti și a cântat în săli de concert de prestigiu din România și din lume. A descoperit simboluri şi motive tradiţionale româneşti în mai toate locurile în care a călătorit. Alexandra Coman este una dintre cele mai apreciate și talentate soprane românce și chiar dacă viaţa ei se împarte între Viena şi Bucureşti, în ultima perioadă a încântat publicul cu o serie de proiecte muzicale dedicate promovării valorilor culturale ale României.  

Emisiunea prezintă şi povestea unor ii călătoare, purtate și plimbate cu dragoste și mândrie la mii de kilometri depărtare de România, în Malaezia, acolo unde trăieşte, de 7 ani, Daniela Strîmbei. Colecţia ei de ii, frumos promovată în fotografii, e apreciată de numeroşi străini .

Inițiativa comunităţii La Blouse Romaine de a sărbători ia de Sânziene a fost foarte repede îmbrățișată de comunități românești din diferite colțuri ale lumii. Un rol important l-a avut comunitatea românească de la Washington, cu ajutorul căreia,  în 2015 ziua de 24 iunie a fost proclamată de Primăria Washington D.C., Ziua Universală a Iei în acest oraș. De atunci, sărbătoarea a devenit un eveniment global și o tradiție a comunității româno-americane, despre care povesteşte Bogdan Banu, președintele asociației Romanians of DC.

Moderator: Corina Dobre

 

A doua Românie, 24 iunie 2021

  • Data: 2021-06-24