loader

Adevăruri despre trecut

SPRE VEST, CU VOIE DE LA PARTID!

Cetăţenii României comuniste călătoreau cel mai mult la munte şi la mare. Un procent mic vizita ţări socialiste, iar un procent şi mai mic călătorea în Occident. O parte dintre fericiţii care vedeau raiul capitalist erau sportivi de performanţă, actori care jucau în spectacole de teatru remarcabile, dansatori şi solişti de muzică populară.

Mai existau categorii restrânse care beneficiau de privilegiul de a călători în Occident, prin natura meseriei: muncitorii din domeniul construcţiilor şi al petrolului cu contracte în ţări arabe şi în Nordul Africii, marinari, şoferi de TIR, stewardese sau piloţi.

Turiştii obişnuiţi puteau beneficia de excursii în străinătate, dar doar organizate în grupuri şi numai o dată la 2 ani. Călătoriile pe cont propriu erau cu totul accidentale.

Despre dificultăţile prin care trebuiau să treacă doritorii de călătorii în străinătate, despre minunile Vestului, despre cadourile aduse prietenilor şi tentaţia rămânerii în Occident, vorbesc în acest episod SOFIA VICOVEANCA (cântăreaţă de muzică populară), SILVIA COLFESCU (editor, scriitor), IVAN PATZAICHIN (multiplu campion olimpic kaiak), ION MIRCIOAGĂ (regizor de teatru) şi GHEORGHE GAVRIL (fost pilot aviaţie transport).


 

Adevăruri despre trecut, 20 noiembrie 2019

  • Data: 2019-11-20