loader

Adevăruri despre trecut

*Al doilea exod

Imediat după înființarea statului Israel în 1948, URSS a sperat că noul stat va avea o politică de stânga, apropiată de cea sovietică. S-a lămurit, însă, repede, că a fost o utopie; așa că, din 1953, a oprit emigrația evreilor. Iar autoritățile române au procedat la fel.

Doar că statele comuniste, inclusiv Uniunea Sovietică, se confruntau cu acute crize economice. Pentru a le rezolva, ar fi vrut să importe din Occident diferite tehnologii avansate sau material genetic superior pentru zootehnie. Cortina de Fier, însă, ii împiedica. Din acest motiv au apărut intermediarii, cei care aduceau pe ascuns aceste mărfuri mult visate. La început, aceștia aduceau diferite lucruri contra bani; doar că, din 1958, schimbul a devenit mărfuri contra vize de ieșire din România.

Venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere în 1965 a condus la formalizarea relațiilor dintre România și Israel; cele 2 state semnând acorduri prin care se stabilea numărul de persoane care puteau pleca anual din țara noastră. Aceste înțelegeri  au durat până în decembrie 1989. În urma lor, comunitatea evreiască de la noi a ajuns să numere doar câteva mii de persoane.

Vor vorbi despre înțelegerile dintre România și Israel- Lavinia Betea și Mădălin Hodor, cercetător al Arhivelor CNSAS, iar despre experiențele lor de proaspăt emigranți în Israel Yossi Abir și Peter Grosz.

Producător: Raluca Rogojină


 

Adevăruri despre trecut, 23 mai 2021

  • Data: 2021-05-23