loader

Exclusiv în România

*De la pamânt la cer

Ca și în sezonul trecut, ne aventurăm preț de o ediție nu pe înălțimile Carpaților, ci pe piscurile științei românești. Vom porni de la Măgurele, lângă București, unde se află Institutul Național pentru Fizica Pământului, locul în care sunt așteptate și monitorizate cutremurele. Aflăm ce presupune veghea seismică, vedem scenarii ale unor posibile cutremure și primim informații despre sistemul de alertare care permite protejarea infrastructurilor de gaze și energie electrică din țară.

Înțelegem rolul României în monitorizarea seismelor la nivel internațional și ne îndreptăm spre Muntele Roșu, către stația seismică de la Cheia, unul dintre cele mai importante puncte de măsură din întreaga rețea seismică. Cristi Tabără va susține aici un mic examen în fața telespectatorilor, pentru a demonstra cât de bine a înțeles funcționarea aparaturii care transmite informații din Australia până în Japonia.

În drum, trecem, însă prin capitală, pentru a ne desprinde – cu gândul – de solul frământat, la Muzeul Național al Aviației Române. Vom trece în revistă premierele românești din lumea zborului, printre care se găsesc unele foarte puțin cunoscute de publicul larg.

Iar în final, odată ajunși la Cheia, vom coborî de pe Muntele Roșu pentru o scurtă oprire la Centrul de Comunicații prin Satelit al Societății Naționale de Radiocomunicații, cel mai mare teleport din Europa Centrală și de Sud-Est.

O nouă călătorie în care merită să pornim, pentru un adevărat festin al cunoașterii.

Prezintă: Cristian Tabără

Producător: Cristina Madgearu, Marin Găbudean                        

Exclusiv în România, 23 mai 2021

  • Data: 2021-05-23