loader

Exclusiv în România

În acest episod „Exclusiv în România” rămânem în județul Arad pentru că mai avem multe lucruri interesante de descoperit, de văzut și de auzit.

Așadar, proiectul Lupus Dacus nu înseamnă numai muzica tradițională, dar și o impresionantă colecție de arme. Colecția Medievalum numără nu mai puțin de 1200 de exponate, arme de foc, 4 tunuri mari, 10 tunuri de asalt, archebuze, arme albe săbii, spade, pumnale, arcuri, halebarde, sulițe, dispozitive de tortură, și aproape 120 de arme din recuzita filmelor regizate în anii 60 de Sergiu Nicolaescu: Dacii Mihai Viteazu și Nemuritorii.

Mănăstirea Hodoş-Bodrog este cea mai veche obşte monahală ortodoxă românească cu slujire neîntreruptă din ţară, având începuturile pierdute în legende şi o primă menţionare documentară undeva pe la 1200. Tradiția fondată în jurul mănăstirii ne spune că viața mănăstirească a luat ființă în jurul unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost găsită în chip miraculos de un taur. Icoana dar și coarnele taurului se află și astăzi la loc de cinste în biserica mănăstirii Hodos-Bodrog. 

De la mănăstirea Hodoș-Bordrog trecem pe la Cantina Socială Sfantul Ierarh Nicolae, patronată de Arhiepisopia Arad, pentru a gusta meniul zilei.

Ajungem și la Vinga, unde la 1890 bulgarii catolici au construit o impresionantă biserică. Iată și câteva cifre: biserica este construită pe 1400 mp, lungimea este de 62 de m lățimea cea mai mare 32 m, înălțimea interioară 30 m, iar turnurile au o înălțime de 65 m. Comunitatea bulgarilor are un cor bisericesc dar și o formație de dansuri populare tradiționale, Ansamblul Balgarce.

Pe lângă impresionanta lor biserică, bulgarii din Vinga mai au ceva unic de oferit: lăcume. Un fel de minciunele, cu un ingredient absolut neaşteptat.

Prezintă: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean                    


 

Exclusiv în România, 30 mai 2021

  • Data: 2021-05-30