loader

Exclusiv în România

*După un an apăsător ne-am gândit că cel mai potrivit loc în care să îți reîncarci bateriile și unde poți să te recuperezi, dacă ai suferit de Coronavirus, este Băile Govora. O stațiune cu istorie bogată, care renaște spectaculos în zilele noastre, cu spații de cazare și terapii adaptate vremurilor moderne.

Dupa ce ți-ai tratat trupul, în baza de tratament, este bine să nu uiți și de partea spirituală, mai ales că în zonă există unul dintre cele mai potrivite locuri pentru terapia sufletului: Mănăstirea Govora. Este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din țară și este încărcată de istorie. Aici a fost tipărită „Pravila de la Govora”, prima carte de legi a Țării Românești. 

Am mers mai departe, și cum grija pentru săntate nu exclude distracția, am făcut o excursie până la salina Ocnele Mari, pentru o cură cu aerosoli salini și multă mișcare. În salină am găsit şi un spaţiu sacru, frumos amenajat, după toate canoanele ortodoxe, o biserică unde poți să te reculegi și chiar să participi la slujbe. De fapt, ar putea fi cea mai mare biserică subterană din România şi nu numai.

Ne întoarcem în stațiune ca să descoperim poveștile demult uitate ale locului. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, în stațiunea Băile Govora, s-au refugiat guvernul Poloniei, împreună cu famiilile lor, membrii ai parlamentului polonez și nenumărați basarabeni. Chiar și Banca Națională a României și-a mutat arhiva și tiparnița de bani în acest loc, împreună cu mulți funcționari. Tot în acele vremuri, un preot tânăr, din satul Govora, era mobilizat și trimis în Transnistria în scop misionar. Faptele lui extraordinare ,din acei ani, au făcut ca Gheorghe Petre să primească din partea statului Israel titlul de „drept între popoare”. Nici în vremea comunismului părintele Gheorghe Petre Govora nu și-a găsit liniștea. Din cauza sprijinului pe care l-a acordat Partidului Liberal, la alegerile din 1946, comuniștii l-au arestat și torturat. Cu toate acestea, a continuat ca preot, având grijă de enoriașii săi care îi purtau un respect deosebit. Ani mai târziu, și-a găsit și o nouă pasiune, arheologia, pe care a practicat-o zeci de ani, a scris nenumărate cărți în domeniu, și a rămas una dintre figurile științifice emblematice ale județului Vâlcea.

Prezintă: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean                         


 

Exclusiv în România, 6 iunie 2021

  • Data: 2021-06-06