Istorii de bun gust
*Sezonul din primăvara lui 2025 începe cu o lectie dură din istoria noastră recentă, când foamea cronică, insuportabilă, a umilit, a degradat şi a pus în situaţii de neimaginat pe mulţi dintre deţinuţii politic ai anilor de instaurare a comunismului. Alături de invitata mea, Crina Palas, încercăm să ne imaginăm cum e să te roadă acest vierme neadormit, să nu te saturi niciodată şi nici măcar să-ţi potoleşti, cât de cât, foamea? Câtă voinţa, câtă răbdare, câtă înfrânare, le-a trebuit acestor deţinuţi, că săsupravieţuiască?
Gânditi-vă, n-a fost o luna-două, un an-doi, ci chiar 15 sau 20 de ani!
Ne punem si noi întrebarea: este oare posibil ca, timp de mai multi ani, în interval de 24 de ore, masa să nu varieze decât între 600 şi 900 de calorii, iar în condiţiile de pedeapsă, în jur de câteva sute? Cât priveşte valoarea nutritivă, hrana era alcătuită numai din deşeuri, care nu se vindeau la aprozarele socialiste. si asa, comuniştii au găsit de cuviinţă că ea să fie utilizată astfel: avea să-i hrănească pe cei care se împotriviseră sistemului.
Prezintă: Camelia Moise
Producător: Dana Ștefănescu
Istorii de bun gust, 3 aprilie 2025
- Data: 2025-04-03