loader

Mic dejun cu un campion

*Dacă doriţi să revedeţi...

IN MEMORIAM  Ion Dichiseanu 1933 – 2021

Din păcate a plecat. „A trăit destul!’” – ar spune unii, „Actorii nu mor niciodată!” – ar replica alţii. Dar aici şi acum, nu este loc pentru polemici pentru că, prin arta lor desăvârşită actorii rămân printre noi. Prin filmele în care au fost distribuiţi, prin spectacolele pe care le-au jucat, prin memoria interviurilor televizate, prin arhivele care păstrează cele mai relevante evenimente, prin recitalurile de poezie, prin fotografii, almanahuri, reviste de cinema şi, în cazul lui Ion Dichiseanu prin vocea sa inconfundabilă şi şlagărele pe care le-a cântat.

O viaţă de poveste, cu amorurile ei, cu rolurile sale de care ne este dor. Era – ce greu este să scrii despre Ion Dichiseanu la timpul trecut – o prezenţă fermecătoare, strălucitoare şi discretă, aristocratică şi populară în acelaşi timp. Mândru de familia sa, de prieteni, de cariera sa, de oamenii cu care s-a însoţit pe scenă şi în afara ei.

Citiţi cărţile pe care le-a scris în anii din urmă, revedeţi filmele care ne-au încântat atâţia ani, ascultaţi la radio şlagărele sau poeziile care poartă amprenta interpretării sale sensibile, urmăriţi spectacolele televizate şi emisiunile în care a fost invitat. Cu siguranţă că ne va fi foarte dor de el.

„Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel” este primul volum de memorii apărut la editura Polirom în 2016 – o memorie romantică ce dezvăluie nu numai o iubire aprinsă dar şi suflul unei epoci pline de contradicţii. O carte scrisă cu plăcere şi bucurie. Urmarea? Un nou volum publicat la doar un an distanţă, în 2017, la aceiaşi editură: „Adevărul e mai frumos decât legenda” – mărturiseşte Ion Dichiseanu iar „... trecutul se revarsă în prezent, iar prezentul se întoarce în trecut. Peste aceste amintiri nu va cădea niciodată cortina”.

Prezintă: Daniela Zeca Buzura

 

Mic dejun cu un campion, 29 mai 2021

  • Data: 2021-05-29
  • Invitat: Ion Dichiseanu