Un doctor pentru dumneavoastră
*Medici care au schimbat lumea
Minți românești strălucite au creat adevărate revoluții medicale la nivel mondial.
Ne conectăm la istoria noastră cu reuşitele titanilor medicinei româneşti care au schimbat lumea. Cele mai importante performanţe sunt amintite de acad. Ioanel Sinescu, șeful Centrului pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni.
Poveşti care inspiră exemple de inteligență și de iubire față de România
*Nicolae Paulescu a luptat pentru țară și pentru știință. După 3 doctorate la Paris, toate experimentele lui făcute la București, cu precizie și rigoare, după un plan bine stabilit, au dat rezultate incontestabile. Pentru devotamentul total de a trata impecabil orice pacient, indiferent de naționalitate, Paulescu era râvnit de francezi. El a refuzat să profeseze în Germania, SUA, Franța pentru că a vrut să facă, în România, prima catedra de Fiziologie pe care a și condus-o 30 de ani. Celebrele lui tratate cuprind mai mult de jumătate dintre informațiile necesare unui medic. Iată un exemplu al geniului științific și al dedicării față de binele umanității care a demonstrat potențialul cercetării românești la nivel global. Descoperirea insulinei rămâne o piatră de temelie în tratamentul diabetului. Despre contribuțiile sale cu impact profund asupra medicinei moderne şi lupta pentru Nobel, luptă care e important să continue până la împărțirea corectă a meritelor, povesteşte Acad. Constantin Ionescu-Tîrgoviște, preşedinte de onoare al Asociaţiei Medicale Române.
*Mina Minovici, fondatorul sistemului medico-legal modern, se bucură de notorietate în medicina universală pentru înființarea primului institut de medicină legală din lume. Prin bursa oferită de Carol Davila pentru doctorat la Paris, a studiat cu profesori de renume ai epocii. Deși i se plătea bursa pentru a rămâne definitiv în Franța și, în 1888, a fost ales membru al Societății de Medicină Legală franceze, Mina se întoarce în patria sa și, în 1892 inaugurează Institutul medico-legal, un model pentru alte ţări. A fost pionier în utilizarea științei pentru rezolvarea cazurilor judiciare, stabilind standarde riguroase în investigarea deceselor și interpretarea probelor medico-legale. Întreaga lui activitate a stat sub semnul progresului științei și învățământului românesc. În ciuda situației financiare dificile, a devenit nume de referință în știința medicală europeană, demonstrând că munca te duce la victorie, aşa cum zice și dictonul: „Prin muncă omul învinge totul”. Despre contribuțiile sale esențiale dar şi ale fraţilor pe care i-a crescut după moartea tatălui, aflăm de la prof. dr. Vladimir Beliș, președinte de onoare, Societatea Română de Medicină Legală și membru de onoare al Academiei Române.
Prezintă: Măriuca Mihăilescu
Realizator și roducător: Monica Ancuța
Un doctor pentru dumneavoastră, 7 decembrie 2024
- Data: 2024-12-07