loader

Un doctor pentru dumneavoastră

*Chirurgia cardio-toracică minim invzivă

Invitat: din Los Angeles, prof. dr. Alexandru Radu Mărmureanu, medic primar chirurgie toracică și cardiovasculară, director Secția Chirurgie Toracică, Centrul de Chirurgie Pulmonară și Cardiacă din California, SUA

Tehnicile chirurgicale minimal invazive au evoluat mult, permit scăderea suferinței pacientului și scurtarea duratei de recuperare post operatorie. Chirurgia minim-invazivă presupune abordul structurilor inimii prin incizii mici la nivelul toracelui, cu păstrarea pe cât posibil a integrităţii acestuia, fără tăierea sternului. Astfel de aborduri nu înlocuiesc chirugia clasică recomandată în cazurile grave de afectare a cordului, atunci când sunt necesare mai multe by-passuri sau înlocuiri multiple de valve. Astfel pot fi rezolvate operaţii din patologia valvulară, din boala cardiacă ischemică, malformaţii congenitale şi tumori cardiace. Vom vorbi despre avantajele chirurgiei minim invazive cu pionierul unor tehnici și proceduri cardio-toracice. Supranumit „Doctor Hollywood”, medicul român are rezultate remarcabile în cei peste 30 de ani de practică medicală în care a tratat unele dintre cele mai complexe și dificile afecțiuni ale inimii și plămânilor.

*Munca la domiciliu și afecțiunile musculoscheletice

Invitată: dr. Paula Nadia Liculescu, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie

Sedentarismul slăbeşte oasele și musculatura. Pierderea masei musculare și demineralizarea osoasă pot fi prevenite prin mișcare, un tratament bun pentru ameliorarea durerilor. Munca la domiciliu, asezonată cu un consum alimentar mai mare și mișcare mai puțină, pot duce la apariția unor afecțiuni musculoscheletice. Obiceiurile pe care le dezvoltăm zi de zi, acțiunile, atitudinile posturale, intervențiile chirurgicale, incidentele prin care trec corpurile noastre, toate își pot lăsa amprenta asupra sănătății noastre. Dacă acționăm prin recuperare medicală, sub supravegherea specialiștilor, putem elimina cauzele care au dus la apariția problemelor optând pentru metode de tratament cu care simțim că rezonăm. Beneficiile încep să apară, durerile dispar și calitatea vieții se îmbunătățește.

Moderator: Măriuca Mihăilescu

 
 

Un doctor pentru dumneavoastră, 2 iunie 2021

  • Data: 2021-06-02