loader

Un doctor pentru dumneavoastră

*Tratamente pentru tumori cerebrale

Invitat: conf. dr. Dan Teleanu -  medic primar neurochirurg, Spitalul Universitar de Urgența București, dr. în științe medicale, membru al: Societății Române de Neurochirurgie, Asociației Europene a Societăților de Neurochirugie, Federației Mondiale a Societăților de Neurochirurgie, Societății Române pentru Studiul Durerii

Tumorile cerebrale, formațiuni de celule anormale care se divid haotic, pot fi benigne (fără risc de metastaze) și maligne (invadează țesuturile din jur și pot da metastaze). Tumorile celebrale de cap şi de coloană, fie apar de sine stătător, (cu origine în celulele nervoase), fie sunt metastaze ale altor tipuri de cancere și pot afecta radical viaţa pacientului, până la imobilizare la pat sau chiar deces. Cele mai cunoscute cancere care dau metastaze cerebrale sunt cancerul de sân, pulmonar și melanomul. Mulți factori pot duce la tumori cerebrale: factori ereditari, din mediul înconjurător, traumatisme, poluare, substanțe toxice, stres, fumat, radiaţii emise de telefonul mobil sau antenele din jurul casei. Cei mai mulți pacienți se prezintă la medic cu cefalee, senzație de amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, diminuare a văzului sau a auzului. Este esenţial să știm care sunt cele mai moderne tratamente care pot conserva funcţiile vitale ale pacientului.

*Terapia Durerii

Invitat: dr. Ovidiu Nicolea Palea - medic primar anestezie și terapie intensivă,  specialist în terapia durerii, distins cu premiul „Inovație în sănătate și terapii medicale”

De obicei, mergem la medic pentru că ne doare. Durerea este simțită și suportată diferit de fiecare dintre noi. Se vorbește chiar despre o memorie a durerii. O ediție în care aflăm ce înseamnă terapia durerii, cum pot fi ajutați pacienții prin diferite proceduri, intervenții minim invazive sau recuperare medicală. „Provocarea în terapia durerii este să funcționezi într-o echipă.” spune invitatul nostru care a ales să aline durerile românilor după experiența acumulată în Statele Unite ale Americii.

Moderator: Albertina Ionescu

 

Un doctor pentru dumneavoastră, 9 iunie 2021

  • Data: 2021-06-09